top of page
Search

Bijtelling? Voor een motor?

Als je als ondernemer een (elektrische) motor koopt en deze privé wil gebruiken dan moet je bijtelling betalen. Maar voor een motor gelden andere regels dan voor auto’s, en de meeste ondernemers betalen helemaal geen bijtelling. Hoe zit dat?


Voor auto's en bedrijfswagens geldt een forfaitaire bijtelling: een bedrag dat je bovenop je inkomen moet optellen, waarover je inkomstenbelasting betaalt. Voor motoren geldt echter dat je het daadwerkelijk aantal gereden privé kilometers x de kilometerkostprijs bij je inkomen moet optellen. En daarbij: de bewijslast ligt in dit geval bij de fiscus, en dat is lastig.


In de praktijk betekent dat dat de belastingdienst daar niet op controleert of handhaaft. En wil je tóch netjes je bijtelling betalen, dan gaat het in het geval van een elektrische motorfiets om hooguit enkele tientjes per jaar.


Immers: de kilometerkostprijs is erg laag omdat je A) geen motorrijtuigenbelasting betaalt, B) de stroomkosten omgerekend een tiende zijn van de benzinekosten van een vergelijkbare motor en C) de onderhoudskosten erg laag zijn omdat je nooit meer hoeft de denken aan het vervangen van olie, oliefilter, bougies, koelvloeistof, luchtfilter, ketting, tandwielen, accu, benzinefilter, startmotor, dynamo, kleppen stellen enzovoorts.


Maar daar blijft het niet bij: als ondernemer zijn niet alleen de aanschafkosten van de motor aftrekbaar, maar ook die van je helm, motorkleding, accessoires, onderhoud, reparaties, stroom en verzekering.


Kortom: wil je duurzaam investeren én besparen op je kosten: ga voor een elektrische motorfiets!


Januari 2022 - Mark Stroop - SilverLine Automotive


180 views0 comments

Comentários


bottom of page