top of page
Search

De fiscale voordelen van een elektrische motor in 2022

Een nieuwe ZERO FXE kost voor een consument € 13.880,-. Een ZZP-er betaalt onderaan de streep slechts € 5.221,-. Hoe dan?


Allereerst vraagt een ondernemer de BTW terug. Omdat elektrische motoren vrijgesteld zijn van BPM is dat de volle 21% oftewel € 2.409,-. Dan hebben we de aftrekposten van de winst. Om te beginnen de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, oftewel KIA. Dat is 28% van de netto investering die je mag aftrekken van de winst. Ervan uitgaande dat je in schijf 2 zit en gebruik maakt van de MKB-vrijstelling (14%) bespaar je hiermee € 1.367,-. En tot slot mag je 20% per jaar afschrijven. Weer € 977,- per jaar bespaard.


Zo “verdien” je het eerste jaar al € 4.753,-, en na 5 jaar afschrijven in totaal € 8.660,-. Ja, er is een addertje onder het gras: je moet wel winst maken met je onderneming, anders valt er niets af te trekken.


Uiteraard gelden dezelfde kortingen procentueel ook voor de overige ZERO modellen. Bel of mail mij voor meer informatie of een op maat gemaakte berekening.


En het wordt nog mooier: zo betaal je bij een elektrische motor geen motorrijtuigenbelasting, kost een volle accu je slechts € 1,50 en heb je nauwelijks onderhoudskosten. En de bijtelling dan? Daarover schrijf ik in mijn volgende blog.


Januari 2022 - Mark Stroop - SilverLine Automotive

m.stroop@silverline.nl77 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page